Apa beza "Kamsahamnida" dengan "Gomawo"

Annyeonghaseyo ! 
Haritu Erin masa belajar bahasa Korea terjumpa pulak pasal "Kamsahamnida" dengan "Gomawo" ni so, rasanya teringin sangat nak share kat korang.Memang korang tau dua-dua membawa maksud Terima Kasih/Thank You tapi, maybe korang tak tau apa perbezaan dua perkataan sama maksudnya. Kenapa tak panggil satu je kan? Ha pernah terfikir tak??

Sebenarnya, ianya berbeza dari segi penggunaan yang tertentu. *tetibe ayat buku*. Kalau korang penggemar tengok drama or movie Korea or maybe Running Man mesti selalu dengar kan. Haha jom kita tengok apa perbezaannya. 

Kamsahamnida- formal (bukan lah super formal sgt), digunakan untuk orang yang lebih dewasa dari pada kita, bila kita tak tau berapa umur orang tu ataupun strangers (Orang yg kita tak kenal/baru je kenal).
Gomawo-bukan formal dan digunakan untuk orang yang sama umur,lebih muda daripada kita ataupun kawan kita :).

Okeyh dah taukan beza dia? Hehehe semoga entry ni dpt bagi manfaat untuk korang :)

Tutorial Lukis Chibi (Paint Tool Sai)


Assalamualaikum guys !! Kali ini kita ada tuto special!

Yup, kali ini saya nak ajar korang cara lukis chibi !! Tapi bukan di kertas ehh ni guna Paint Tool Sai. Siapa kata susah ? Senang lah sebenarnya :) Korang kena cuba dulu and biasakan kalau buat sebulan sekali memaang tak lah . Mungkin ada korang yang handal melukis macam-macam tapi tak tahu macam mana nak mula sebab baru install Paint Tool Sai ni maybe? Okay-okay jangan risau ehh :) Saya akan tolong korang sampai paham betul-betul. Btw,copycats dilarang eh hinggap kat sini , hormat sikit hasil usaha orang penat tau .

1.First,pastikan korang dah download Paint Tool Sai dulu. Kalau belum download KLIK SINI (Softonic).

2.Lepas dah siap download, bukak Paint Tool Sai korang  .

3.Nampak tepi hujung tu ada cllick File>>New

--Rujuk rajah untuk langkah seterusnya,klik gambar untuk lebih jelas--
Pilih je saiz
Ikut seperti dalam gambar

Ikut seperti dalam gambar

Ikut seperti dalam gambar,time nak lukis pulak! ><
Dah siap! Nak ajar korang warna je lagi^^ Mata memang saya tak buat dulu.




Korang dah boleh warnakan sampai abis sekarang ! Btw, memang saya tak buat mata korang kalau ada bakat lukis mata buat jelah. Bab-bab mata ni saya failed saya guna mata freebies je :)) .

Lepas dah siap, korang gi File>>Save :)

Okee saya punya dah siap. and hahaha banyak terlupa nak lukis hidung, mulut dia. Actually, saya lukis Ji Hyo tapi jadi ke tak tengoknya ke tak ahaha korang jelah yang menilai eh ... Sampai sini jelah saya ajar korang ada yang tak paham cakap ehh :)

Tutorial Cantikkan/Edit Kotak Ask.fm



Assalamualaikum guys..It's tuto time !

Happy New Year ! And ni lah tutorials and hadiah pertama untuk korang tahun ni .. eheh..
Kali ni bagi korang yang nak hiaskan kotak Ask.fm korang bagi lebih comel lagi ikutlah tuto ni . Pastikan alert sebab takut nanti tak paham pulak . And sorry sangat tuto ni warna-warni untuk korang tak silap. Baca elok-elok keyh :))

1.Log In>>Setting>>Widget
2.Pilih Size, Color (Bakcground & Text) *Rujuk gambar*
3.Click button "Edit CSS"

a.Letak backgrounnd dikotak Ask.fm
-Background ni yang dalam petak segi empat tu-
1.Search code .askAnywhere-input {
2.Delete anak-anak kod dia *rujuk gambar*


3.Lepas dah delete anak-anak code, pastekan code bawah ni kat atas tanda } .
display: block;
width: 100%;
max-width: 100%;
height: 65px;
max-height: 160px;
padding: 0px;
border:1px solid #faafbe;
background:url(URL BACKGROUND);
background-size:100%;
overflow: auto;
Oren: Yang tu untuk ketebalan border tepi background korang.Rasanya tak yah usik lah.Tapi kalau nak tebal boleh tukar 1px kepada 2px , 3px or ikut korang lah.
Biru: Kalau korang nak tukar, korang boleh tukar kepada dashed/dotted/solid
Hijau: Yang ni korang tukar  dengan code warna yang korang nak.
Merah: Ni tukar kan dengan URL background yang korang nakk letak.

4.Untuk dapatkan code warna Klik sini-->html-color-codes.info

b.Cantikkan button Ask
--Button Ask yang bawah kotak background tu korang konfem taukan--
1.Cari pulak code .askAnywhere-button {
2.Lepas dah jumpa, just tambah code bawah ni bawah .askAnywhere-button {
background:#ffffff;
border:1px dashed #faafbe;
Merah: Ni tukar kan kepada kod warna yang korang nak untuk dalam button tu.
Oren: Yang tu untuk ketebalan border tepi button ask korang.Tapi kalau nak tebal boleh tukar 1px kepada 2px , 3px or ikut korang lah.
Biru: Kalau korang nak tukar, korang boleh tukar kepada dashed/dotted/solid
Hijau: Tukarkan kepada kodwarna untuk tepi-tepi ask button korang .

3.Untuk dapatkan code warna Klik sini-->html-color-codes.info

c.Centerkan & Cantikkan link Ask.fm
--Yang ni ask.fm korang yang atas sekali benda tu,korang buat jelah benda ni--
1.Cari code ni pulak .askAnywhere-username {
2.Lepas dah jumpa tambah je code bawah ni , bawah .askAnywhere-username {
background:#ffffff;
border:1px dashed #faafbe;
Merah: Ni tukar kan kepada kod warna yang korang nak untuk dalam button tu.
Oren: Yang tu untuk ketebalan border tepi button ask korang.Tapi kalau nak tebal boleh tukar 1px kepada 2px , 3px or ikut korang lah.
Biru: Kalau korang nak tukar, korang boleh tukar kepada dashed/dotted/solid
Hijau: Tukarkan kepada kodwarna untuk tepi-tepi ask button korang .

3.Untuk dapatkan code warna Klik sini-->html-color-codes.info

d.Centerkan headline
--Yang ni ayat ask anything here--
1.Cari code yang ni .askAnywhere-slogan {
2.Cari code ini then paste kan kat bawah .askAnywhere-slogan { tadi.
text-align:center;
Yang ni tak payah delete pape just tambah code macam tadi .

e.Cara tukar headline
--Tukar ayat Ask anything here kepada ayat yang korang nak--
1.Pergi Setting>>Profile
2.Scroll bawaaah dan korang akan jumpa macam dalam gambar ni.

Tuto ni saya belajar dari SINI . And kepada ada yang tak paham boleh tanya :) . Nampak macam susah tapi tak susah sangat sebenarnya :)) Goodluck :).