Tutorial Tukar Font Blogskin



Assalamualaikum The MR and The Mrs (ecehh)

Pergi kat Template then cari code bawah ni.
</script>
Pilih CODE font bawah ni /bukan nama font (yang korang nak) then copy/paste kan kat bawah atau atas code </script> tadi. Yang ini penting sebab kalau takde link font korang takkan menjadi seperti yang korang inginkan. Kalau blog saya gunakan font short stack :) .

Short Stack
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Short+Stack' rel='stylesheet' type='text/css'>

Amatic SC
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Amatic+SC' rel='stylesheet' type='text/css'>

Dancing Script
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Vibur|Dancing+Script' rel='stylesheet' type='text/css'>

Cookies
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Cookies' rel='stylesheet' type='text/css'>

Pasifico
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Pacifico' rel='stylesheet' type='text/css'>

Margarine
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Margarine' rel='stylesheet' type='text/css'>

Cuprum
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Cuprum' rel='stylesheet' type='text/css'>
2.Kemudian tekan Ctrl+F untuk find code bawah ni .
font-family:
3.Lepas cari kode tu akan jadi camni kan ? nama font sebelah code font-family tu padam dah gantikan dengan NAMA/bukan link dengan nama-nama font yang saya senaraikan tadi :).

--------------------------------------------------------
Tukar Size Font
Ni adalah extra tuto mengenai font tentang size font . Kalau korang nak tukasr size font korang yg gedabak atau ciononet tu boleh follow tuto ni ^^ .

Cari kode bawah ni.
font-size:
Sebelah code tu ada nombor macam 15px , 16px atau sebagainya kan ? Tukar nombor tu denagn size yang korang nak. Macam 11px, 12px, 13px (saiz sederhana dancomel^^)





No comments:

Post a Comment

Annyeonghaseyo! Terima Kasih kerana sudi membaca :) Jangan lupa tinggalkan komen tau? Harsh words are not allowed.