Apa beza "Kamsahamnida" dengan "Gomawo"

Annyeonghaseyo ! 
Haritu Erin masa belajar bahasa Korea terjumpa pulak pasal "Kamsahamnida" dengan "Gomawo" ni so, rasanya teringin sangat nak share kat korang.Memang korang tau dua-dua membawa maksud Terima Kasih/Thank You tapi, maybe korang tak tau apa perbezaan dua perkataan sama maksudnya. Kenapa tak panggil satu je kan? Ha pernah terfikir tak??

Sebenarnya, ianya berbeza dari segi penggunaan yang tertentu. *tetibe ayat buku*. Kalau korang penggemar tengok drama or movie Korea or maybe Running Man mesti selalu dengar kan. Haha jom kita tengok apa perbezaannya. 

Kamsahamnida- formal (bukan lah super formal sgt), digunakan untuk orang yang lebih dewasa dari pada kita, bila kita tak tau berapa umur orang tu ataupun strangers (Orang yg kita tak kenal/baru je kenal).
Gomawo-bukan formal dan digunakan untuk orang yang sama umur,lebih muda daripada kita ataupun kawan kita :).

Okeyh dah taukan beza dia? Hehehe semoga entry ni dpt bagi manfaat untuk korang :)

16 comments:

  1. thanks for sharing.. ingatkan takde apa2 beza.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tulah kan ? first-first pun Erin pun taktau tapi Erin ada belajar bahasa Korea ni haritu. Hehe most welcome :))

      Delete
  2. waaah. baru tahu. menarik. keep sharing yaaa :)

    ReplyDelete
  3. selama ni, ina guna je dua2.. lepas ni, dah tahu, tahu lah bezakan.. hehe nice sharing ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ramai org taktau lagi sebab tu Erin share :) Bagus lah kalau camtu. hehehe

      Delete
  4. Oowhh..cmtu ker, ptutla de dgr 2 pktaan ni bile lyn korea..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah Erin pun rasa pelik kenapa ada dua, rupa-rupanya penggunaan yang berbeza.

      Delete
  5. ohhhh cmtuh,,, tq sbb share. saya suka layan movie korea n tgk running man. haha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh samalahh ^^ Sep sikit hehe my pleasure :)

      Delete
  6. ohhh baru tahu... hikhik... terima kasih atas perkongsian (:

    ReplyDelete
  7. minat bahasa korea jugak ke...hehe...sama kita..

    ReplyDelete

Annyeonghaseyo! Terima Kasih kerana sudi membaca :) Jangan lupa tinggalkan komen tau? Harsh words are not allowed.