Tutorial Cantikkan/Edit Kotak Ask.fm



Assalamualaikum guys..It's tuto time !

Happy New Year ! And ni lah tutorials and hadiah pertama untuk korang tahun ni .. eheh..
Kali ni bagi korang yang nak hiaskan kotak Ask.fm korang bagi lebih comel lagi ikutlah tuto ni . Pastikan alert sebab takut nanti tak paham pulak . And sorry sangat tuto ni warna-warni untuk korang tak silap. Baca elok-elok keyh :))

1.Log In>>Setting>>Widget
2.Pilih Size, Color (Bakcground & Text) *Rujuk gambar*
3.Click button "Edit CSS"

a.Letak backgrounnd dikotak Ask.fm
-Background ni yang dalam petak segi empat tu-
1.Search code .askAnywhere-input {
2.Delete anak-anak kod dia *rujuk gambar*


3.Lepas dah delete anak-anak code, pastekan code bawah ni kat atas tanda } .
display: block;
width: 100%;
max-width: 100%;
height: 65px;
max-height: 160px;
padding: 0px;
border:1px solid #faafbe;
background:url(URL BACKGROUND);
background-size:100%;
overflow: auto;
Oren: Yang tu untuk ketebalan border tepi background korang.Rasanya tak yah usik lah.Tapi kalau nak tebal boleh tukar 1px kepada 2px , 3px or ikut korang lah.
Biru: Kalau korang nak tukar, korang boleh tukar kepada dashed/dotted/solid
Hijau: Yang ni korang tukar  dengan code warna yang korang nak.
Merah: Ni tukar kan dengan URL background yang korang nakk letak.

4.Untuk dapatkan code warna Klik sini-->html-color-codes.info

b.Cantikkan button Ask
--Button Ask yang bawah kotak background tu korang konfem taukan--
1.Cari pulak code .askAnywhere-button {
2.Lepas dah jumpa, just tambah code bawah ni bawah .askAnywhere-button {
background:#ffffff;
border:1px dashed #faafbe;
Merah: Ni tukar kan kepada kod warna yang korang nak untuk dalam button tu.
Oren: Yang tu untuk ketebalan border tepi button ask korang.Tapi kalau nak tebal boleh tukar 1px kepada 2px , 3px or ikut korang lah.
Biru: Kalau korang nak tukar, korang boleh tukar kepada dashed/dotted/solid
Hijau: Tukarkan kepada kodwarna untuk tepi-tepi ask button korang .

3.Untuk dapatkan code warna Klik sini-->html-color-codes.info

c.Centerkan & Cantikkan link Ask.fm
--Yang ni ask.fm korang yang atas sekali benda tu,korang buat jelah benda ni--
1.Cari code ni pulak .askAnywhere-username {
2.Lepas dah jumpa tambah je code bawah ni , bawah .askAnywhere-username {
background:#ffffff;
border:1px dashed #faafbe;
Merah: Ni tukar kan kepada kod warna yang korang nak untuk dalam button tu.
Oren: Yang tu untuk ketebalan border tepi button ask korang.Tapi kalau nak tebal boleh tukar 1px kepada 2px , 3px or ikut korang lah.
Biru: Kalau korang nak tukar, korang boleh tukar kepada dashed/dotted/solid
Hijau: Tukarkan kepada kodwarna untuk tepi-tepi ask button korang .

3.Untuk dapatkan code warna Klik sini-->html-color-codes.info

d.Centerkan headline
--Yang ni ayat ask anything here--
1.Cari code yang ni .askAnywhere-slogan {
2.Cari code ini then paste kan kat bawah .askAnywhere-slogan { tadi.
text-align:center;
Yang ni tak payah delete pape just tambah code macam tadi .

e.Cara tukar headline
--Tukar ayat Ask anything here kepada ayat yang korang nak--
1.Pergi Setting>>Profile
2.Scroll bawaaah dan korang akan jumpa macam dalam gambar ni.

Tuto ni saya belajar dari SINI . And kepada ada yang tak paham boleh tanya :) . Nampak macam susah tapi tak susah sangat sebenarnya :)) Goodluck :).

No comments:

Post a Comment

Annyeonghaseyo! Terima Kasih kerana sudi membaca :) Jangan lupa tinggalkan komen tau? Harsh words are not allowed.